Az autószőnyeg nagyon fontos autótartozék

Autószőnyeg választásakor az autósokat az autószőnyeg kivitele, mérete és nem utolsó sorban az ára érdekli.

Minden típusú autószőnyegnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, hogy melyik a jobb, azt az autótulajdonosok személyes tapasztalataik alapján döntik el.

Mire kell figyelni autószőnyeg kiválasztásakor?

Az anyag fontos szempont, amelyet figyelembe kell vennünk, amikor autószőnyeget választunk az autóba. Ez meghatározza, hogy milyen lesz az autó belső tere, és hogy egy adott modell megbirkózik-e az időjárási viszonyokkal. Autószőnyeg vásárlásakor érdemes más paraméterekre is odafigyelni, mint pl. a megfelelő forma, ami nemcsak az autó belső esztétikájára van hatással, de vezetésbiztonsági szempontból is fontos.

Az autószőnyeg kiválasztásakor egy kicsit jobban oda kell figyelni arra a modellre, amely a vezető lába alatt lesz, mert ha nem megfelelő méretű, megnehezítheti a pedálok szabad mozgását. Ebben a tekintetben különös figyelmet kell fordítani a választásra, ha univerzális autószőnyeg mellett tesszük le a voksunkat. Az univerzális autószőnyeg nem rossz, de mivel számos autómodellhez kell igazodnia, ezért fennáll annak a veszélye, hogy nem feltétlenül fog megegyezni a mi autónk méreteivel.

A legtöbb gyártó kínálatában megtalálható az úgynevezett méretpontos autószőnyeg.

Könnyedén találunk autószőnyeget Audihoz, BMW-hez, Opelhez, VW-hez, Mercedeshez, Fordhoz vagy Toyotához. Ezek a méretpontos autószőnyegek általában drágább modellek, de méretük teljes mértékben az autó padlózatához illeszkedik.

Textil autószőnyegek

Fő előnyük a gumi autószőnyegekkel szemben a rendkívül esztétikus megjelenésük. Sajnos az őszi-téli időszakban és a nagy esőzések idején nem biztos, hogy célszerűek. Azonnal felszívják az összes vizet, amit behordunk az autóba, ami hozzájárulhat a nedvesség kialakulásához az utastérben.Ez kellemetlen szag kialakulásához vezethet, amely az autóban lévő túlzott nedvesség egyik jellegzetes tünete.

Velúr autószőnyeg

A velúr autószőnyeg kiválasztásakor ellenőrizni kell a velúr súlyát. Ha 2000 g/m2 vagy több, akkor nagyon jó minőségűek. Ekkor biztosak lehetünk abban, hogy tartósak és ellenállnak a nedvesség káros hatásainak, nem fakulnak ki és nem deformálódnak el.

Ezenkívül az ilyen sűrűség megakadályozza, hogy a szennyeződés behatoljon az autószőnyeg belsejébe. Ennek köszönhetően a tisztításuk, porszívózásuk hatékonyabb lesz ugyan, de a száradás sajnos hosszabb időt vesz igénybe.