Hasznos tippek az akváriumi halak kiválasztásához

Egy állatkereskedésben elképesztően sokféle tengeri lény található. Az akváriumi halak közül azonban kevés alkalmas a kezdőknek. Ne vásároljunk ilyen állatokat, ha nem tudjuk biztosan, hogy az akváriumban uralkodó körülmények megfelelőek lesznek-e számukra! Az akvaristák néha olyan halakkal távoznak az üzletekből, amelyek első látásra megtetszettek nekik.

Fogalmuk sincs azonban arról, hogy ezek mit esznek, mekkorára nőnek és milyen gondozási igényeik vannak. Nem kérdés, hogy érdekes új akváriumi halakat vásárolni, de az elhamarkodott vásárlás következményei újabb kiadásokhoz vezethetnek. Ha teljesen kezdők vagyunk az akvarisztikában, válasszuk a legszerényebb igényű példányokat.

Azokat az akváriumi halakat részesítsük előnyben, amelyek könnyen alkalmazkodnak a különböző víz paraméterekhez és igénytelenek tekinthetőek. Vegyük figyelembe a fajok egymással való kompatibilitását is! A kompatibilitás alatt azt értjük, hogy miként jönnek ki egymással az egyedek. Például annak ellenére, hogy a neonhal és a márványsügér tartásához szükséges vízparaméterek azonosak, ezek a fajok nem fognak egymással jól kijönni, mert a márványsügérek megeszik az összes neonhalat és minden más élőlényt, ami a szájukba kerül.

Továbbá, ha egyes akváriumi halak jobban érzik magukat kemény és lúgos vízben, mások viszont lágy és savas vízben, akkor soha nem biztosíthatunk megfelelő körülményeket számukra. Azok a vízi állatok, amelyek nem felelnek meg az akváriumban lévő víz paramétereknek, nem nőnek és nem rendelkeznek élénk színekkel.