Mire engednek feltételezni a cukorbetegség tünetei lábon?

A diabétesz akkor alakul ki, amikor a szervezet nem termel elegendő inzulint a vérben lévő cukor feldolgozásához. Ez számos szövődményhez, többek között lábfájdalomhoz vezethet. Amikor a cukorbetegség tünetei lábon is megjelennek, az idegkárosodás következménye lehet.

Ez akkor jelentkezhet, ha a cukorbeteg személy nem kap kezelést vagy nem tudja kezelni a vércukorszintjét. A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye a diabéteszes neuropátia. Ez a test különböző részein jelentkezhet.

Leggyakrabban azonban a lábakban és a karokban. Ha a cukorbetegség tünetei lábon is fellelhetőek, ez egy jelzés arra, hogy az ott lévő idegek már nem működnek megfelelően. A fájdalom mellett, az ember zsibbadást és bizsergést is érezhet. A diabéteszes neuropátia kezelés nélkül súlyos szövődményeket okozhat.

A lábakat érintő esetekben ezek közé tartozhat a fertőzés a végtagokban vagy az egyensúlyvesztés miatti elesés. A legfontosabb dolog, amit az ember tehet, ha a cukorbetegség tünetei lábon jelentkeznek, hogy a lehető legnagyobb odafigyeléssel kezeli a vércukorszintjét.

Érszükület a lábban. Segíthet-e a séta?

A lábakban és lábfejekben lévő artériák ugyanúgy elzáródhatnak, mint a szívben lévők. Ha ez megtörténik, kevesebb vér áramlik a végtagokba. Ha az érszükület a lábban fordul elő, az artériák súlyosan elzáródnak és lábfájdalom alakulhat ki pihenés közben. Ebben az esetben az elzáródások eltávolítására irányuló eljárásra lehet szükség.

A legtöbb embernél az érszükület a lábban nem okoz tüneteket. Azoknál, akiknél mégis jelentkeznek tünetek, járás közben nehéz, fáradt érzés vagy görcsök jelentkezhetnek, amelyek csak akkor szűnnek meg, ha a megállnak, leülnek. A gyógyszerek szedése és a több séta csökkentheti a tüneteket, illetve segíthet megakadályozni azok súlyosbodását.

Vannak még más biztonságos és egyszerű módszerek a probléma súlyosbodásának megakadályozására. Ha az érszükület a lábban mutatkozik, abba kell hagyni a dohányzást és minden nap sétálni kell. Emellett egy orvossal együtt kell dolgozni az egyéb kockázati tényezők, mint például a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint ellenőrzésén is.