Terepen is villámgyors a gravel bicikli

Elég sokat kellett várni rá, de végre itt van és hatalmas sikernek örvend! A gravel bicikli könnyen rabul ejti azoknak a szívét, akik eddig elkötelezetten rótták az utakat egy országúti bringa nyergén ülve, viszont az MTB kedvelői is elismerően nyilatkoznak erről a hibridről, de leginkább a cyclocross-ra hasonlít. Talán azért, mert ez mindkét terepen tökéletesen megállja a helyét. Ránézésre inkább egy országúti, mások szerint cyclocross, főként a koskormány miatt, viszont kevésbé kell előre dőlt testhelyzetben tekerni, ezért úgy érezhetjük, mintha egy merevvillás MTB-n ülnénk. A sebességek száma és a váltórendszer is arra engednek következtetni, hogy ezzel a bringával nemcsak hasítani lehet az aszfalton, hanem a dombos erdei terepen is hatékonyan mászhatunk, ha szükséges.

A gravel bicikli kerekét megvizsgálva, szintén felfedezhetjük a cyclocross bringákra jellemző tulajdonságokat. Szélesebb, de nem túl széles, enyhén recézett gumik, nagy kerékátmérő, féktárcsák jellemzik. Ez a felépítés bizony nem a hétköznapi bringázáshoz készült. Egy ilyen gravel biciklivel a nyakunkba vehetjük a minket körülölelő tájat és gyakorlatilag bármerre mehetünk, ameddig csak a szemünk ellát, na meg persze, amíg a lábunk bírja. Azoknak ajánlott, akik mindenhová szeretnek kétkeréken menni. Városban, terepen, országúton, hosszabb túrákhoz ideális választás. Ha teljesen szeretnénk kimaxolni a gravel bicikliben rejlő lehetőségeket, akkor érdemes két szett kereket beszerezni hozzá. Városban a vékonyabb gyorsabb haladást tesz lehetővé, a hétvégi túrázáskor a szabadban pedig jobb a szélesebb gumi.

Mit takar a gravel jelentése?

A közvetlen fordítás kavicsot vagy sódert jelent. A gravel jelentése arra utal, hogy a kavicsos, földes, erdei utakon is megállja a helyét a bringa, mindamellett, hogy gyors haladásra is alkalmas, a váz kialakításából fakadóan. Amolyan aduásznak számít a biciklik között, mivel többfajta biciklizési stílust egyesít. Olyannyira elterjedté vált az utóbbi időben a grevel kerékpározás, hogy már többféle kihívást kínáló útvonalakat is találunk az interneten, direkt ehhez a típushoz mérten. Rápillantva egy cyclocross bringára, felvetődik a kérdés, hogy mégis mi a különbség a két típus között, hiszen a gravel jelentése és kialakítása közel azonosnak számít ezzel. A gravel viszont alacsonyabb középcsapággyal rendelkezik, ezért stabilabb haladást tesz lehetővé, még felpakolt állapotban is. Rossz utakon is egyszerűen irányítható marad. A váz formája lehetővé teszi, hogy alaposan felszereljük hordozótáskákkal, amennyiben egy komolyabb túrára készülünk. Összességében, átvitt értelemben a gravel jelentése egyet jelent a szabadsággal, a túrázással és a teljesítményorientált tekeréssel.

Bicikli fajták különböző felszereltséggel

A bringák felszereltsége határozza meg az adott modell árát, illetve magát a felhasználói élményt. Rajtunk áll, hogy mennyit szeretnénk áldozni erre. A bicikli fajták kiválasztása során érdemes mérlegelni, hogy melyiknek a tulajdonságait tudjuk az előnyünkre fordítani. Nem biztos, hogy egy downhill bringa a legjobb választás, ha elsősorban a városban szeretnénk közlekedni, bevásárolni. Erre a célra ott vannak a city bike-ok, amikből már igen baráti áron lehet jó minőségű változatokat beszerezni. Ezekre jellemző a kényelmes nyereg, a nagy kerékméret keskeny abroncsokkal, a csomagtartó, a kosár és a 3 sebességes agyváltó. Modernebb felszereltségűnek számít a bicikli fajták között az, amelyik már tárcsafékkel van felszerelve. Ez főként a versenybringák és az MTB-k esetében indokolt. A rázósabb terep és a nagyobb sebesség komolyabb fékerőt igényel. A városi bicikli fajtáknál még bőven elég a V-fék ereje. Jellemzően ezekkel vannak felszerelve, bár a felsőbb kategóriában találhatunk szintén tárcsafékes változatokat. Értelemszerűen, a gravel biciklik is hidraulikus tárcsafékekkel készülnek, amik igazán megbízhatónak számítanak, még a legnehezebb körülmények között is.

Csak pozitívok lehetnek a kerékpározás hatásai?

Alapjába véve igen. A kerékpározás hatásai kapcsán, nagyjából mindenki fel tud sorolni 3-4 dolgot, ami miatt érdemes nyeregbe pattanni. Viszont egy rosszul kiválasztott bicikli akár egészségügyi gondok kialakulásához is vezethet, ami főként az izmokat és az ízületeket érinti. De tegyük fel, hogy megfelelő méretű és típusú kerékpárt sikerült kiválasztanunk. Legyen ez most egy MTB, amivel szeretnénk felfedezni a környező tájat, az egymást követő túrák során. Ha nem jól állítottuk be a nyerget és a kormánymagasságot, annak komoly következményei lehetnek egy bizonyos idő elteltét követően. A hát- és térdfájás egyértelmű jele annak, hogy valami nem oké a bringa beállításával. Azért, hogy a kerékpározás hatásai pozitívok legyenek, mindenképp fontos a bicikli ideális beállítása.