Terepen is villámgyors a gravel bicikli

Elég sokat kellett rá várni, de végre itt van és hatalmas sikernek örvend. A gravel bicikli könnyen rabul ejti azoknak a szívét, akik eddig elkötelezetten rótták a km-eket egy országúti nyergén ülve, viszont az MTB kedvelői is elismerően nyilatkoznak erről a hibridről, de leginkább a cyclocross-ra hasonlít.

Talán azért, mert ez mindkét terepen tökéletesen megállja a helyét. Ránézésre inkább egy országúti, mások szerint cyclocross, főként a koskormány miatt, viszont kevésbé kell előre dőlt testhelyzetben tekerni, ezért úgy érezhetjük, mintha egy merevvillás MTB-n ülnénk. Az sebességek száma és a váltórendszer is arra engednek következtetni, hogy ezzel a bringával nemcsak hasítani lehet az aszfalton, hanem a dimbes-dombos erdei terepen is hatékonyan mászhatunk, ha szükséges.

A gravel bicikli kerekét megvizsgálva, szintén felfedezhetjük a cyclocross bringákra jellemző tulajdonságokat. Szélesebb, de nem túl széles, enyhén recézett gumik, nagy kerékátmérő, féktárcsák jellemzik. Ez a felépítés bizony nem a hétköznapi bringázáshoz készült. Egy ilyen gravel biciklivel a nyakunkba vehetjük a minket körülölelő tájat és gyakorlatilag bármerre mehetünk, ameddig csak a szemünk ellát, na meg persze, amíg a lábunk bírja.

Azoknak ajánlott, akik mindenhová szeretnek kétkeréken menni. Városban, terepen, országúton, hosszabb túrákhoz ideális választás. Ha teljesen szeretnénk kimaxolni a gravel bicikliben rejlő lehetőségeket, akkor érdemes két szett kereket beszerezni hozzá. Városban a vékonyabb gyorsabb haladást tesz lehetővé, a hétvégi túrázáskor a szabadban pedig jobb a szélesebb gumi.